Evlilikte Yapılan Hatalar

Evlilik iki farklı hayatın ve yaşanmışlıkların, tek çatı altında ortak bir hayat kurma çabasıdır. Bu çatı altında eşlerin birbirlerine karşı olan sorumlulukları vardır.

Ben evlendim artık çabalamama gerek kalmadı demek çok yanlış yerlere götürür insanı. Aksine hayatlarınızı birleştirdikten sonra daha hassas olmak gerekiyor. Çünkü imzalar atılırken iyi günde kötü günde hastalıkta ve sağlıkta deriz. Sonra ne oluyor da bu heyecan ve gayretler yerini olumsuzluklara ve umursamaz tavırlara dönüşüyor?

Değerli arkadaşlar saygı sevgi ile iç içe olması gereken çok değerli bir mecburiyettir. Farklı fikirler, farklı eylemler ve alışkanlıkları bir anda değiştirmek imkansız olmasa da zordur diyebiliriz. Ancak bazı eylemler yapıldığı zaman karşılıklı sevginin ve saygının artacağı aşikardır.

Evlilikte Yapılan Hatalar Nelerdir?

“Senin yüzünden oldu her şey sen böyle demeseydin ya da sen böyle konuşmasaydın ben de öyle davranmazdım.”Beni çok üzdün! Beni çok kızdırdın.” “Keşke evlenmeseydim. Sen ne anlarsın zaten.” Sen bilmezsin!… gibi bir çok cümle sıralayabiliriz. Ya da hesap sormalar örneğin eşiniz geç geldi neredeydin neden gelmedin! Diye sorular sormak yerine seni merak ettim iyi misin? Ne oldu da gelemedin ya da ne olsaydı daha çabuk gelebilirdin gibi olumlu sorular sormak hem eşinizi düşündüğünüzü gösterecek hem de hesap sorma fikrinden alıkoyacaktır.

“Zaten hep böylesin değişmezsin. Bir kere de sen düşün beni.” cümleleri eşleri birbirinden uzaklaştıran cümlelerdir. Bunun yerine NLP sorularına başvurabiliriz.

Bu konuda duygusal zekamızı geliştirecek videolar ya da kitaplar okuyabiliriz.

Evlilikte Sevgi Arttıran Cümleler ve Yapılması İyileştici Olan Kalıplar

Örneğin eşiniz çöpü atıyor siz de ona pekala bir teşekkür edebilirsiniz. Şımarır diye düşündüğünüzde şunlar sizi motive edebilir. Dışarıdaki insanların teşekkürleri olacağına sizden teşekkürü duymak duygusal açlığına doyurucu etki yapacağından siz önde olacaksınız.

Örneğin çoraplarını her gün dağınık bırakan eşinize neden çoraplarını etrafta bırakıyorsun sorusu yerine bütün gün yoruluyorum ve sen bana bu konuda yardımcı olursan kendimi daha iyi hissedeceğim. Ne olsaydı bana yardımcı olurdun gibi yapıcı sorular sorabilirsiniz.

Örneğin eşiniz sizi bir mekana götürdü ve hiç de istemediğiniz bir mekan burası. Sıkıldınız ve bir anda beni bula bula buraya mı getirdin sorusunu sorduğunuz vakit hem memnuniyetsiz görünecek hem de eşinizin hevesini kırmış olacaksınız. Onun yerine mekana sizi götürdü, sizinle vakit geçiriyor ona minnettar olduğunuzu söyledikten sonra bir dahaki sefere de şu mekana gitmek belki bizim için güzel bir değişiklik olur diyebilirsiniz. Çünkü şikayet etmek hem alışkanlık şeklidir hem de soğutucu bir etki yapar.

Örneğin bir ortamda sizin hoşunuza gitmeyecek bir söz söyleyen eşinize yalnızken şunları söyleyebilirsiniz. Bugün kendimi çok üzgün hissediyorum çünkü o ortamda iken bu konuşmadan rahatsız oldum ve dikkatimi çekti senin umursamadığını hissettim. Ama inanıyorum ki bu konuda daha dikkat edersek söylediklerimize her şey yoluna girecektir. Burada kimseyi suçlamıyoruz sen beni üzdün demiyoruz biz üzüldük istersek üzülmezdik. Kendimizi özne olarak takdim ettik.

Ve en önemlisi gerçekten takdir etmek eşinizin gerçekten güzel başarılarını taktir etmek. Örneğin çok lezzetli yemek yapan eşinize taktir, bütçesini çok iyi ayarlayan eşinize taktir ya da çok etkili bir hitabeti olan eşinizi taktir olmadı ne kadar şıksın diyebilmek bir taktirdir.

Eşinizin muhakkak bir takdir edilecek yönü vardır bunu keşfetmek ve ara sıra dillendirmek onu özel hissettirir.

Gülümsemek ama gülmemek yani onun bir yönünü dalga konusu yapmamak. Hakaret etmemek ve bolca sevgi dillerinden yararlanmak.

Göz teması kurmak ve ortak hobiler bulmak. Birlikte yürüyüş yapmak ve de güzel bir film izlemek size de iyi gelmez miydi?

Musmutlu bir hayatınız olsun dileğimle 🌺

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir