Hitabet Sanatı 📝

☘️Bazı insanlar birbirleri ile iletişime geçmek için hem güzel konuşarak hem de beden dilini etkin kullanarak etkili bir imaj sergiler. Bazı insanlar ise iletişim becerilerini pek de önemsemez.

Sorun şu ki iletişim iki kişiden oluşan ve karşılıklı etkileşim, gönderi, kanal, ileti ve alıcı gibi geri bildirimler ile sağlanırken bunun farkında olmayan bir çok insanın varlığının süre gelmesidir. Nitekim “sen konuş ben dinliyorum” diyen ancak dikkat odağının konuşan kişide değil de başka yerde olması iletişimin sağlıklı olmadığını gösterir.

Bir insanın ilgisinin nerede olup olmadığını beden dilinden de anlayabilir ve ona göre gardımızı alabiliriz.

Hitabet konusunda insanları rahatsız etmeden ses tonumuzu gerçek karakterimiz ile uyumlu şekilde aktif olarak kullanabiliriz. Ses tonumuzu gerekli vurgu ve tonlamalar ile renklendirmeli ve sesimizin yüksekliğini iyi seçmeliyiz aksi takdirde insanlar bağırdığımızı zannedebilir.

İletişim dediğimiz zaman bunu sadece sözlü olarak ifade etmeyiz dediğimiz gibi beden dilimiz makro ve mikro ifadelerimiz ile de iletişimde önemli bir rol almaktayız yani bir nevi duygularımız da iletişimde önemli bir yer tutar. İnsanların ses perdesinin yüksekliği ve alçaklığı ayarlanmalı ve karşımızdaki insanlar ile usturuplu ve güzel ahlaka uygun kelimeleri birleştirerek konuşmalıyız.

Söylediklerimiz kadar onu nasıl ifade ettiğimiz de önemlidir. Ağzımızdan çıkan her sözcük bizi alçalta da bilir yükseltedebilir. Diksiyon eğitimlerinde kelimelerin gücünü ortaya çıkarmak adına güçlü çalışmalar yapılmaktadır. Türkçeyi güzel konuşmak için hem eğitim alıp hem de sesli konuşmalar yapmalı kitaplarla haşır neşir olmalıyız. Bu konuda çeşitli teknikler bulabilirsiniz.

Görgü kuralları ve nezaket göstergeleri hitabeti güçlendirir bize ayrı bir hava katar. Çünkü toplum içerisinde duruşumuz ve kalitemizi bizi tanımadan dahi kelimelerimiz ve ses tonumuz ele verir. Ne hızlı ne çok yavaş gerekli yerlerde vurgular sesin bazı yerlerde yükseltilip bazı yerlerde alçaltılması konuşma kalitesini arttıran etkenlerdir.

Bir sunum konuşması yapılmadan evvel mutlaka çalışılmalı ve gerekli notlar ile sunum desteklenmelidir. Kelime hazinemize her dönem yeni kelimeler eklemek bize artı puan sağlar.

Ayrıca yetenekli spikerleri sıkça dinlenmek konuşmamızı güçlendirir ve eksik olan konuşma hitabetimizdeki yanlışlıkları düzeltmemize olanak sağlar. ☘️

One thought on “Hitabet Sanatı 📝

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir