Kardeş Kıskançlığının Sebepleri ve Çözüm Yolları

Sebepleri
🔺Ailede kabul görmeme
🔺İlgisiz kalmak
🔺Kardeşine verilen sevgi ile aynı oranda sevilmediğini hissetme
🔺Anne ve babanın çocuklar arası adaleti sağlayamaması
🔺Birine sarılırken diğerini ihmal etmek
🔺Sen büyüksün o küçük demek
🔺Hislerinin yok sayıldığını düşünmesi
🔺Gelen kardeş ile birlikte eve yeni bir düzenin gelmesi
🔺Anlaşılamama hissi
🔺Eskiden ona ayrılan vaktin şimdi ikiye ve ya daha fazla kardeş varsa çokça dağılması
Kardeş Kıskançlığı Belirtileri
🔺Çocukta emme refleksi gelişmesi,
🔺Sinirlilik hali
🔺Kardeşine kimse yokken saldırmak
🔺Sürekli çatışma hali.
🔺Eşyalarını paylaşmayı red etmek

Çözüm Yolları
Değerli okurlar, çocuklar bu dönemleri çok zor atlatabiliyor ancak bu durumu kontrol altına almak ve gecikmemek için işe koyulmalısınız.

Bir ailede sevgi eğer doğru şekilde dağıtılmıyor ise çocuğun fıtratına kıskançlık tohumu ekilmiş olacağından ileriki zamanlarda kökleri çokça geniş olacağından bunu çözümlemek bir o kadar zor olacaktır.

Her çocuğun sevgi dili farklı olabilir en çok da anlaşılmak ve koşulsuzca sevilmek ister çocuklar. Örneğin çocuğunuz işitsel ise güzel sözler duymak isteyecektir. Duyusal ise sizin bolca ona sarılıp beden diliniz ile bunu ifade etmenizi bekleyecektir. Görsel ise bunu farklı bir şekilde isteyecektir. Tavsiye edeceğimiz şey ise elbette çocuğumuza bu soruları sormak olacaktır.
Örneğin: çocuğunuza şöyle sorabilirsiniz ” 🔺”Ne olunca sevildiğini düşünüyorsun? Biz sana nasıl davrandığımızda kendini iyi hissediyorsun?
Bu sorular işinize yarayacak ve kendisinin anlaşıldığını hissettirecektir.
Kıskançlık yaşadığı anda, “şuanda ne yapmamı isterdin? diye sorabilirsiniz cevabı kendisi versin. “Kardeşinle ne olsaydı iyi anlaşır ve birlikte güzel zaman geçirebilirdin? Kardeşinin hangi davranışı değişseydi seni sevdiğini düşünürdün?” Gibi olumlu ve onun düşünmesine olanak sağlayan sorular sormak onu güvende hissettirecektir.

Kıskançlık duygusu belli bir oranda sağlıklıdır ancak eğer kardeşine ve ya başkalarına zarar verecek büyük zorbalıklara sebep olacak davranışlara dönüştüyse ve ne yaptıysanız da çözüm bulamadıysanız bir uzmandan yardım istemek size katkıda bulunur. Bazen yoğunluktan ve ya yorgunluktan çocuklarımızın hislerini anlayamayabiliriz sadece lütfen çocuklarınıza kaliteli zaman oluşturmak için bir planlama yapınız. 20 dk 30 dk arası bile olsa dikkatiniz sadece çocuğunuzda olmalıdır.

Gün içerisinde onu çokça sevdiğinizi ve onunla birlikte olduğunuz zaman çok keyif aldığınızı çocuğunuz hissetmelidir. O süreçte telefonla, televizyon ile meşgul olmayınız. Çocuklarınızı bolca sevin, bolca öpün onlara bolca sarılın. Bilin ki onlar kısa sürede büyüyecek ve eğer yeteri kadar güvenli bir ortamda büyümediyseler yanlış arkadaşlıklar kuracak ve size güvenmediği için artık sizinle olan bağı kopartmak durumunda olacaklardır.

Geç olmadan farketmek ilerisi için bir yatırım olacaktır. Bundan 20 yıl sonraki hallerinizi hayal edin lütfen o yaşlarda nasıl bir aile olmuşsunuz? Yıllar hızla geçiyor ve çocuklarımız her şeyi zihinlerine kazıyor. O nedenle şimdi geç olmadan onlara sevgimizi en saf şekilde verelim. Anda kalıp onlarla kaliteli zamanlar geçirelim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir